TIPS vid distansarbete med hänsyn till hjärnans önskemål.
Dagarna med arbete hemifrån kan för många av oss lätt bli flytande när det gäller vad som är jobb och fritid – när vi är påkopplade och när vi bör koppla av.
Vissa upplever att det blir svårare att strukturera sin dag och andra trivs bra med att själv få lägga upp sin dag och tid. Vi kanske saknar de sociala sammanhangen vi hade naturligt på arbetsplatsen, eller så trivs vi toppen med att få jobba utan så många fysiska möten.
Vi är lite olika, det viktiga är att du funderar över just Dina behov och hur du kan må som bäst.
Däremot finns det faktorer som dem flesta mår bra av att få till – för välmående i både kropp och hjärna:
Rutiner/Tydlighet: Sätt ramar/tider för när du ”går till jobbet” /börjar jobba och när du ”går hem från jobbet”/avslutar jobbet för dagen. Både för dig själv och för andra.
Pauser: Vår hjärna behöver pauser för att fungera optimalt och orka fokusera. Ta gärna små micropauser varje halvtimme – det är så länge vi orkar vara fokuserade utan att tappa skärpan. Gå ett varv, hämta ett glas vatten, bara något litet som gör att du får ladda om.
Reflektion: Om de digitala mötena och telefonsamtalen avlöser varandra – se om möjligt till att ha en kvart mellan varje möte för att hinna reflektera och checka ut från det ena mötet, och för att hinna förbereda dig att checka in i nästa.
Fokustid: Se till att du vissa stunder får jobba helt fokuserat på EN sak i taget. Inga mejlnotiser som plingar eller samtal som stör. Låt din hjärna få den där stunden av fokus som den så gärna vill ha för att jobba så effektivt som möjligt, och bli mindre uttröttad.
Rörelse: Ta en promenad/löpning/cykling på lunchen eller annan lämplig tid under dagen. Ger syre och återhämtning och energi för både kroppen och knoppen.
Social samvaro: Saknar du det spontana snacket vid kaffeautomaten eller vid kollegans skrivbord? Det går att få till även vid distansarbete. Se till av avsätta några minuters telefonsamtal eller ett kort zoommöte med kollegor för bara informellt prat och avstämning. Det är lätt att allt blir mer uppstyrt när vi har digitala möten och därför glömmer vi det viktiga småpratet som bygger relationer.